Tubantia 21 september 2024

Je zou als Israël ook een binnendoorweggetje kunnen nemen en op afstand alle babyfoons tot ontploffing brengen. Dat je meteen afrekent met de allerkleinste worteltjes van het kwaad. Beetje tempo maken. Je wilt natuurlijk niet dat dit conflict nog jarenlang doorettert. Dat is voor niemand leuk. Er staat ergens in de Talmoed: “Iemand die één leven redt, redt de hele wereld.” UIt de kleine lettertjes iets verderop haalt de oplettende lezer de informatie dat je dus met een gerust hart een ander volk uit kan roeien zolang je er helemaal op het eind maar voor zorgt dat er ééntje in leven blijft. Want dan kan het nog.

Ondertussen merken we in ons schitterende Nederland dat je niet ongestraft kan blijven bezuinigen op de Geestelijke Gezondheidszorg. Natuurlijk zullen er altijd mensen blijven die roepen dat het gevoerde beleid uitermate succesvol is en dat al die labiele types nog steeds niet noodgedwongen door de straten dwalen maar om ze nou terug te zien als gekozen volksvertegenwoordigers is toch het andere uiterste. Ik heb er even een klein rekensommetje op losgelaten en kan u vertellen dat deze oplossing 150 keer duurder is dan dat we ze allemaal een plekje geven in de reguliere opvang. Maar het zou ook kunnen zijn dat ik gewoon wat geduld moet betrachten en rustig de totale sloop van ons onderwijs af moet wachten omdat over een jaar of twintig een volgende generatie kiesgerechtigden niet eens meer in staat zal zijn om deze parlementaire achterlijkheid op zijn werkelijke waarde te schatten.

Het zijn vreemde tijden. Vladimir Poetin en zijn vrienden zorgen er voor dat vanuit Syrië en Oekraïne grote groepen mensen op de vlucht slaan om daarmee het oude Europa aan het wankelen te brengen en vanuit datzelfde oude Europa roepen extreemrechtse oude Europese krachten op om zo snel mogelijk terug te keren naar dat vertrouwde oude Europa en ze denken dat voor elkaar te krijgen door hun oud Europese heil te zoeken bij Vladimir Poetin en zijn vrienden. Maar hé, geeft vooral de vluchteling overal de schuld van.

En waar zitten we nou eigenlijk naar te kijken? Oude politiek en nieuwe zakken. Afvalligen die de traditionele partijen noodgedwongen hebben moeten verlaten en nu hun glorieuze terugkeer vieren in een rancuneuze polonaise van niks dan eigenbelang. De PVV was VVD. De BBB was CDA. De NSC was CDA. De VVD was de VVD en is de VVD. Dit zijn geen volksvertegenwoordigers. Dit zijn verslaafden. Aan de macht. Het gaat ze niet om het landsbelang. Het gaat ze alleen nog maar om de goedgevulde spuit in de arm van hun eigen achterban. En dat mag. Maar verkoop het dan niet als iets groters. Dit draait niet om bestuurlijke vernieuwing. Dit draait niet om de hardwerkende Nederlander. Dit draait niet om de toekomst van onze kinderen. Dit draait om de macht. Om het ego. Met als brandstof een klassieke leugen over een denkbeeldige vijand. Kan Koninklijke Philips niet wat doen met die apneu-apparaten?